OPGELET: LOCKY VIRUS

Dit virus bestaat al een tijdje maar gezien het de laatste tijd weer vrij frequent opduikt, is een verhoogde voorzichtigheid aangeraden.

Open niet zo maar alle mails van onbekenden en zeker geen met attachments. Dit kunnen worddocumenten zijn, exe’s, facturen, enz.
Deze kunnen het Locky-virus bevatten wat uw bestanden lokaal, maar ook op netwerkdrives en servers gaat encrypten.

De virusscanner gaat deze niet blokkeren omdat dit deze niet als een virus wordt beschouwd.

Als de encrypting is opgetreden is er geen enkel andere mogelijkheid dan een herinstallatie uit te voeren of een backup terug te plaatsen, of een soort losgeld te betalen om de situatie ongedaan te krijgen.

Dit benadrukt ook nogmaals dat, het hebben van een backup, en het controleren of je wel een goede backup hebt van je data, cruciaal is.

Verwittig dus zeker al uw medewerkers hiervan, zodat dit virus geen kans bij u maakt.

En, voor alle zekerheid, controleer of uw backup goed is, en of ook dagelijks uw dump wordt aangemaakt.

Enkele vermeldingen die u kan terugvinden op het web :

https://nakedsecurity.sophos.com/2016/02/17/locky-ransomware-what-you-need-to-know/

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/het-locky-virus-geeft-je-vakantiefoto-s-terug-tegen-losgeld/article-normal-678621.html